Tehas Fibo ExClay Häädemeestel alusab taas kergkruusa tootmist

Leca kergkruus
Leca kergkruus

Häädemeeste kergkruusatehases pannakse uuesti tööle ahi, mis 2008. aastal nõudluse vähenemise tõttu seiskus.  

Saint-Gobaini kontserni kuuluv Leca International investeerib Häädemeeste tehasesse FiboExclay, kus hakatakse taas kergkruusa tootma ning käivitatakse 2022. aasta lõpuks uus ahi.

Leca International on otsustanud taasavada Häädemeestel Fibo ExClay tehases üle 10 aasta seisnud kergkruusa tootmise, sest ehitusturu kindlad väljavaated ja jätkusuutlik majanduskasv soodustavad seda. Kergkruus on keraamiline täite- ja soojustusmaterjal, mis saadakse pöördahjus savi põletusprotsessi tulemusel ja mida kasutatakse ka Fibo plokkide valmistamiseks.

Käivitatava tehase aastaseks tootmisvõimuseks on planeeritud 350 000 kuupmeetrit ja toodang on suunatud peamiselt Balti riikidesse, samuti ekspordiks. Täna töötab Balti riikides kaks Fibo ehitusplokkide tehast ning pöördahju taasavamine tugevdab meie positsioone Balti turul. Tehase uuendus valmib 2022. aasta lõpuks ja see toob kaasa kuni 30 töökoha loomise.

Kergkruusa valmistatakse keramsiidisavist, mida Häädemeestel leidub palju ja tänu sellele rajati sinna tehaski. Kergkruusa valmistatakse keramsiidisavi kuumutamisel vastavas ahjus, midagi muud savile ei lisata.

"Ühest kuupmeetrist savist saab viis kuupmeetrit kergkruusa. Ehk see on loomuliku puhetumise teel paisuv. Savist sai ka see tehas siin alguse 1991. aastal. Kõigepealt olid ikka savileiukohad ja siis alles hakati mõtlema, mida sellest savist edasi teha. See savi, mida uuritud on, on tegelikult põhja-lõuna suunas pika maa-ala peal, nii et me oleme sellest ammendanud teadaolevatest uuringutest ainult ühe viiendiku. Kaeveluba, mis meil on lõunapoolses osas, on aastani 2039. Varudena võib-olla üle 30 aasta," selgitas Fibo ExClay tehasejuht Tormis Vilberg.

Saint-Gobain kontsern, kuhu kuulub ka Leca äriüksus, on pühendunud kasvuhoonegaaside heitkoguste vähendamisele ja seadnud eesmärgiks süsinikuneutraalsuse saavutamise aastaks 2050.

Ahju käivitamisel võetakse kasutusele kaasaegne keskkonnasõbralik tehnoloogia ja fossiilkütuste tarbimine asendatakse järkjärguliselt taastuvatest allikatest pärineva rohelise energiaga. Eesmärk on ka anda panus ringmajandusse ja suurendada materjalide taaskasutust.

“Kergkruusa tootmine on nutikas viis anda planeedile rohkem kui me tegelikult võtame. Ühest kuupmeetrist värskelt kaevandatud savist toodame 5 kuupmeetrit kvaliteetset ehitusmaterjali ehk kergkruusa,” kinnitab Vilberg.

 

  • Lisainformatsioon
  • Mart Arro, Saint-Gobain Ehitustooted Eesti juht, Mart.Arro@saint-gobain.com
  • Torben Dyrberg, Leca International tegevjuht, Torben.Dyrberg@leca.com
  • Audrius Gricius, Leca tootmisdiretor, Audrius.Gricius@saint-gobain.com